Kirjaudu

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus *
Salasana *
Muista minut

facebooktwitter

lastenteatterilogo2

Kaikki mitä sinun tulee tietää
Lastenteatterista!

 
IMG 1748

Paul Olin hade dagens Helsingin Sanomat med sig, då han var på väg på arbetsintervju till Unga Teatern. På kultursidan delade den kinesiska nutidskonstnär Ai Wei Wei med sig av sina tankar. ”Det värdefullaste ett samhälle har är barnen. Men barnen är också de mest utsatta. Ett samhälle som missköter sina barn är korrupt”, citerar Paul Olin.

Ai Wei Weis tankar är sådana som beslutsfattare och politiker borde komma ihåg mitt i alla besparingsiver, tycker Olin. Barnen och de unga kommer att stå i fokus i Olins egna tankar fr.o.m. början av år 2016, då han tar emot mandatet som Unga Teaterns konstnärliga ledare.

Unga Teatern ligger i Esbo och är den äldsta teatern för ung publik i Finland. Den 55-åriga teatern har länge varit tvåspråkig, med föreställningar både på svenska och finska. ”Tretton anställda, varav fyra är fastanställda skådespelare”, räknar Olin. Han är lycklig och nöjd över att få förena sig med gänget. ”Det fina med Ungis är att teatern har förvaltat sin huvuduppgift väl: att värna om barnet. Och visst har Ungis lyckats fin också med sin grundläggande funktion: att fungera som ”nationalscen” för barn och ungdomar på svenska i Finland.”

Paul Olin börjar jobbet först i januari, så han känner inte ännu till alla detaljer i teaterns system. Men Olin glädjer sig åt att Ungis verkar vara en rätt fungerande arbetsplats. ”Jag hamnar inte in i något kaos. Men visst är det så att vid jämna mellanrum är det nyttigt att granska rutiner man hamnat in i, och med en ny människa i ledningen har man ett bra tillfälle att förnya saker och ting, vid behov.”

Paul Olin har erfarenhet av ledarskap från Vasa, där han jobbade som teaterchef på Wasa Teater åren 2004-2007. Olin utexaminerades som skådespelare 1993 från TeaK. Han har verkat som skådis, dramatiker och regissör på nästan alla svenskspråkiga teatrar och teatergrupper i Finland: ”Sirius Teatern, Teater Viirus, Teater Taimine, Svenska Teatern, Åbo Svenska Teatern, Wasa Teater, Unga Teatern... Min modersmjölk är dock det fria fältet.”

Själv har Olin fyra söner hemma, i åldern 5 till 16 år. Och han har egentligen gjort väldigt mycket teater för barn och unga.  En av Olins senaste egna pjäser, skriven med Harriet Abrahamsson, är Hamlet sade det vackrare, som fick sin urpremiär på Wasa Teater 2014. Texten baserar sig på samtal och dramaövningar med ungdomar från skolhemmet Lagmansgården. Även på Unga Teatern vill Olin fundera på hur barn och unga kunde tas i beaktande redan i arbetsprocesserna. ”Ungis är aktuell med Ung Dramatik -projektet, som bland annat arbetar fram texter genom devisingmetoder tillsammans med barn och unga. ”

En sak är klar. Teatrar med stadsandelar kommer att ha ekonomiskt utmanande tider framför sig. Kommunernas läge och den allmänna regressionen kommer inte heller att underlätta förverkligandet av teaterverksamheten. I uttalanden proklameras det om hur viktigt det är med barnkultur. Paul Olin hoppas att den filosofin syns också i resurserna. ”Man kan inte göra teater för barn utan offentligt stöd. Marginalen att höja biljettpriserna för att täcka stödförluster är minimal, obefintlig. Kostnaderna är ändå de samma för en barnteater som arbetsgivare, och bröd och hyran kostar lika mycket för en skådis som jobbar på en barnteater, som för en skådis som jobbar på någon stadsteater.”

Nina Jääskeläinen

Artikkeli julkaistu Assitejn jäsenlehdessä 1/2015.

Kirjaudu

Assitej International

assitej logo 160

Yhteystiedot

Suomen Assitej ry

Bulevardi 7
FI–00101 Helsinki
Tel: +358 (0)44 0866 355
E-mail: info [a] assitejfi.org
www.assitej.fi

Suomen Assitej

Assitej on kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterijärjestö, jolla on jäseniä noin 80 maassa eri puolilla maailmaa. Assitej muistuttaa lasten ja nuorten oikeudesta turvalliseen kasvuun
ja kulttuuriin.

Copyright © 2013 Assitej ry
All Rights Reserved.

Sivuston toteutus: JK Web Design