Kirjaudu

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus *
Salasana *
Muista minut

facebooktwitter

lastenteatterilogo2

Kaikki mitä sinun tulee tietää
Lastenteatterista!

 

Aeiou Barje Lo 066

Kertokaa toimintanne synnystä ja alkuvaiheista

 

Teatteriohjaaja ja nukketeatteritaiteilija Katja Kähkönen haaveili pitkään vauva- ja taaperoteatteriesityksen tekemisestä. Hän rohkaistui tarttumaan aiheeseen odottaessaan ensimmäistä lastaan vuonna 2008. Kähkönen pyysi työtovereikseen kuvanveistäjä Mateja Ocepekia ja nukkenäyttelijä Katja Povsea. Molemmat innostuivat aiheesta. Kaksi viikkoa neuvotteluiden jälkeen Ocepek ja Povse huomasivat olevansa myös raskaana. Työryhmäläisten kolme tytärtä syntyivät 2009 ja ensimmäisen vauvaesityksen ensi-ilta oli Ljubljanassa marraskuussa 2010.Tuoreiden äitien yhteishankkeesta muodostui vauva- ja taaperoteatteriryhmä AEIOU.

 

AEIOU-nimi syntyi leikistä, jota teatteriryhmän perustajajäsenet leikkivät vauvojensa kanssa: vokaaleja lausuttaessa kasvot vääntyvät vauvoja naurattaviin asentoihin. Sanoessaan teatterin nimen vanhemmat automaattisesti ilmehtivät lapselleen! Teatterin filosofia sisältyykin AEIOU-nimeen: esitykset ovat vuorovaikutteisia komedioita jotka tarjoavat pikkulapsille myönteisiä ja kehitystä tukevia virikkeitä.

 

AEIOU kokosi nopeasti laajan yleisökannan. Pikkulapsiteatterille oli selvästi kysyntää. Slovenialainen teatteriväki oli aluksi skeptistä, mutta parissa vuodessa asenteet muuttuivat. Nyt pikkulapsiteatteria on tarjolla myös laitosteattereissa . AEIOU on palkittu Slovenian nukketeatteripalkinnoilla vuosina 2013 ja 2015. AEIOU:n toiminta laajeni Sloveniasta Suomeen Kähkösen paluumuuton myötä 2013.

 

Kuinka monta työntekijää / jäsentä / toimijaa teillä on

 

AEIOU on työryhmä, jonka rahoitus on hankekohtaista. Perustajajäsenijä ja taiteellisia ja tuotannollisia aktiivitoimijoita ovat Kähkönen, Ocepek ja Povse. AEIOU tekee yhteistyötä vierailevien taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden kanssa hankekohtaisesti.

Katja Kähkönen, s. Suomessa 1979

Nukketeatteriammattilaisena Kähkönen on erikoistunut visuaaliseen teatteriin ja paperiteatteriin. Hän on ohjaaja, puvustus-, nukke- ja lavastesuunnittelija ja -rakentaja. Hän myös esiintyy ja kouluttaa. Kähkönen valmistui Turun Taideakatemian nelivuotisesta nukketeatterin koulutusohjelmasta 2003 minkä jälkeen hän muutti Sloveniaan. Siellä hän toimi Slovenian kulttuuriministeriön alaisena teatteriohjaajana ja nukketeatteritaiteilijana. Kotiseudulleen Etelä-Savoon Kähkönen paluumuutti joulukuussa 2012. Hän työskenteleeerityisestilastenkulttuurin parissapaikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

 

Mateja Ocepek, s. Sloveniassa 1978

Ocepek valmistui Ljubljanan taideakatemian maisteriohjelmasta kuvanveistäjäksi ja taideaineiden opettajaksi 2006. Ocepek on toiminut Sloveniankulttuuriministeriön alaisena kuvanveistäjänä vuosina 2007-2011 ja saanut kulttuuriministeriön taideaineiden opettajanan arvon vuosille 2012-2015. Ocepek on tehnyt teatteria Katja Kähkösen kanssa vuodesta 2005. Ocepek valittiin Slovenian opiskelijaedustajaksi Venetsian Biennaaliin 2003 ja parhaaksi nuorten nykytaiteen kuraattoriksi Tallinnan Eksperimentassa 2010.

 

Katja Povse, s. Sloveniassa 1975

Povse on toiminut Slovenian kulttuuriministeriön alaisena nukkenäyttelijänä, näyttelijänä ja tarinankertojana vuodesta 2007. Sitä ennen hän työskenteli kuusi vuotta Ljubljanan kaupunginnukketeatterin nukkenäyttelijänä. Povse on ollut mukana useissa kansallisesti ja kansäinvälisesti palkituissa nukkenäytelmissä ja valittu Slovenian parhaaksi nukkenäyttelijäksi.

Tarinankertoja Neiti Bazilika: www.bazilika.com

KEHOKO 2

Minkälaista on tämänhetkinen toimintanne? Millaiset ovat toiminnan painopisteet, jos niitä on?

AEIOU tekee ensisijaisesti kiertäviä teatteriesityksiä pikkulapsille. Esitykset edustavat visuaalista, fyysistä ja tanssiteatteria. AEIOU vetää myös pikkulapsille ja heidän huoltajilleen suunnattuja teatterilllisia ja musiikkityöpajoja. AEIOU laajentaa toimintaansa taidekasvatuspuolelle.

 

Oletteko verkostoituneet alueen muihin toimijoihin? Teettekö esimerkiksi yleisötyöprojekteja?

Yhteistyökumppaneita ovat olleet Lastenkulttuurikeskus Verso, Slovenian Nykytaiteenmuseo MSUM, Lasten ja taiteiden talo Hisa otrok in umetnosti Ljubljanassa, Ljubljanan tanssiteatteri PTL ja kroatilais-itävaltalainen VRUM The Performing Arts Collective.

 

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja toiveita teillä on?

AEIOU työstää uusia esityksiään, laajentaa toimintaansa taidekasvatuspuolelle ja pyrkii järjestämään rahoituksensa niin, että voisi palkata osa-aikaisen tuottajan. AEIOU on kiinnostunut pikkulapsitaiteen tutkimuksesta ja näkyvyyden ja arvostuksen parantamisen eteen tehtävästä työstä.

 

AEIOU haaveilee myös Tampereen seudulla sijaitsevasta vakioesitystilasta. Kähkönen muuttaa Joroisista Tampereelle kesällä 2016 ja näin AEIOU:n Suomen haara siirtyy Savosta Pirkanmaalle. Itä-Suomessa oman esitystilan pyörittäminen ei ole ollut mahdollista alhaisesta lapsilukumäärästä johtuen. Ljubljanassa vakioesitystiloina toimivat Lasten ja taiteiden talo ja Slovenian Nykytaiteen museo MSUM. AEIOU jatkaa kiertutoimintaansa.

KEHOKO 4

Millaisia haastavia tai onnistuneita kohtaamistilanteita olette työssänne todistaneet?

Pikkulapsille tehtävän esitystaiteen on huomioitava lapsen kehitys taiteellisesta tasosta tinkimättä. Toiveemme on, että lapsiin suhtauduttaisiin tasavertaisina taiteen kuluttajina aikuisten kanssa.

Esityksissämme on taso myös aikuisille. Kun esityksissä on samaistumispintaa myös aikuisille niin aikuinen ei ulkoista itseään "Tämä on vain tällainen lasten juttu" -asenteella. Pidämme tärkeänä, että esityksestä muodostuu lapselle ja aikuiselle yhteinen kokemus.

 

Mikä on työnne paras puoli?

AEIOU:n pyrkimyksenä on tuottaa pikkulapsille korkeatasoisia ja taidelähtöisiä esityksiä. Esitysaiheet ovat yleisinhimillisiä, mm. pikkulapsiperheen arki, perhesuhteet, kehon toiminta, minäkuva ja itsetunto. Lähestymme aiheita kuitenkin usein absurdista näkökulmasta. Tutkimme myös mitä taide on kehittyville aivoille, aisteille ja psyykelle ja pyrimme omien oivalluksiemme kautta tuomaan uusia näkökulmia lapsille suunnattuun taidetarjontaan.

Taiteen tekeminen pikkulapsille on mielestämme vapauttavaa, liiallinen analyyttisyys unohtuu kun taas impulssien merkitys korostuu: tunnelmat, värit, muodot, liike, rytmi ja äänet ovat pääosassa. Absurdiushan ei ole lapsen mielestä absurdia, sillä mikä on todellista tai epätodellista ei ole väliä, uni ja valve kietoutuvat toisiinsa.

 

Mikä on työssänne haastavinta?

Olemme työryhmänä vastuussa niin tuotannollisesta kuin taiteellisesta puolesta. Aika ja varat eivät riitä kaikkeen mitä haluaisimme tehdä. Työhön liittyvät myös palkattomat työtunnit ja oma taloudellinen riskin otto.

 

Mikä on oudoin paikka, jossa olette esiintyneet?

Olemme kiertueteatterina esiintyneet hyvin erilaisissa tiloissa, mutta on hyvin vaikeata määritellä mikä niistä olisi ollut oudoin.

 

Mitä toivotte Assitejlta ja millaisia terveisiä haluaisitte muille jäsenille lähettää?

Meihin saa ottaa yhteyttä! Teemme mielellämme yhteistyötä.

 

www.aeiou.si/fi

 

www.facebook.com/vauvajataaperoteatteriaeiou

Kirjaudu

Assitej International

assitej logo 160

Yhteystiedot

Suomen Assitej ry

Bulevardi 7
FI–00101 Helsinki
Tel: +358 (0)44 0866 355
E-mail: info [a] assitejfi.org
www.assitej.fi

Suomen Assitej

Assitej on kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterijärjestö, jolla on jäseniä noin 80 maassa eri puolilla maailmaa. Assitej muistuttaa lasten ja nuorten oikeudesta turvalliseen kasvuun
ja kulttuuriin.

Copyright © 2013 Assitej ry
All Rights Reserved.

Sivuston toteutus: JK Web Design